Oamenii de stiinta propun utilizarea unei oglinzi pentru a trimite căldura soarelui înapoi în spațiu.
Inginerii americani au sugerat înlocuirea aerului condiționat cu oglindă, redirecționând excesul de căldură în adâncimi de spațiu. O noua tehnologie este raportata in revista Nature, si un comunicat de presa de la Universitatea Stanford.
Studiile in experimentele din California arată că acoperișul de culoare vopsit negru devine o zi insorita la 60 de grade Celsius mai fierbinte decât aerul înconjurător, suprafața de aluminiu nevopsit - 40 de grade, iar oglinzile acoperite - 5 grade mai rece.
doua suprafață de gros microni este format din mai multe straturi subțiri de argint (strat reflectorizant) și "cherespolositsy" dioxid de siliciu și oxid de hafniu. Ultimele două materiale, și este transformată într-o oglindă termoizluchatel când dioxidul de siliciu este încălzit, ea începe să radia căldură ca lumină în infraroșu, cu o lungime de undă de ordinul a zece microni. O astfel de radiații atmosfera Pământului aproape nu absoarbe, și, ca urmare a căldurii merge direct în spațiu.
"Întunericul rece al universului poate fi folosit ca o termodinamic resursă regenerabilă, chiar și în cea mai tare moment al zilei" - spun oamenii de stiinta.
Oglinda reflecta pana la 97 la suta din incident, la lumina lui. Capacitatea sa de racire de pana la 40 de wați pe metru pătrat. Conform calculelor de ingineri, instalarea unor astfel de structuri pe acoperișul unei clădiri cu trei etaje, va economisi 100 megawatt-oră de electricitate. Mai mult decât atât, oglinda va ajuta să renunțați la utilizarea aparatelor de climatizare în multe clădiri. Aceste dispozitive consumă cu până la 15 procente din totalul energiei electrice, exploatarea clădirilor din SUA, oamenii de știință reamintesc.